căutare personalizată

duminică, 17 ianuarie 2010

Sanatatea si folclorul ( I ) !!!!

Astăzi, vom sublinia rolul salivei în creşterea sugarului.

Saliva lui mamaie :
Pe scurt, sugarul român este de obicei gros înţolit, fie vară, fie iarnă (minimum trei căciuliţe puse una peste alta, indiferent de sezon) şi înfăşurat în scutece ca un balot, legat strîns cu un cordon pentru ca nu cumva să-şi poată mişca mîinile sau picioarele. De altfel, înainte de a fi astfel împachetat, picioarele îi sînt fixate unul lîngă altul în poziţie de drepţi. După ce împlineşte două luni (după unii autori, chiar mai devreme) mămica şi mamaie încep să îi îndese pe gît cîrnat de porc, şuncă sau bulz, mărunt mestecate în prealabil de către mămică, în gură. Sau chiar de către una din cele două mamaie, dacă mama e plecată la cîmp.

Saliva lui mami :
Dacă suzeta îi cade cumva pe jos, în colbul din uliţă, este prompt dezinfectată cu salivă, tot prin metoda introducerii în gură, de către persoana care o ridică (de obicei mama, taţii se apleacă foarte rar să recupereze obiecte de pe jos – probabil un obicei din armată). După care, suzeta este reintrodusă cu dezinvoltură înapoi, între buzele bebeluşului. La copiii care au mai mult de un an (la ţară, suzi e la modă pînă pe la trei ani), suzeta căzută în bătătură este sterilizată mai simplu, prin frecare de mîneca hainei, cu puţin scuipat, sau prin suflare. De altfel, sugarul murdar la guriţă este şters aproape întotdeauna cu podul palmei, în care s-a aplicat preventiv puţin scuipat.

Saliva lui unchiu’ Nelu :
Orice persoană care vizitează o familie ce are în componenţă un sugar se simte datoare să scuipe bebeluşul de cel puţin trei ori ca să nu-l deoache. Chiar dacă micuţul este prevăzut cu multiple dispozitive antideochi, cum ar fi un pampon roşu prins cu acul de siguranţă de căciulă, o sfoară roşie legată de încheietura mîinii stîngi etc. Cei mai apreciaţi vizitatori sînt cei care, în afară de cele trei flegme antideochi aplicate sugarului, se reped să-l şi pupe, în semn de admiraţie. Direct pe gură. Dacă acest obicei ar fi menţionat pe ghidurile turistice distribuite în Belgia şi Olanda, i-am depăşi pe bulgari la agroturism, urgent.

Unchiu’ Nelu, campion la parodontoză :
În concluzie, flegma mamei în primul rînd şi a bunicilor, a rudelor şi a vecinilor în al doilea rînd, joacă un rol extrem de important în creşterea şi dezvoltarea sugarului român. Problema este că, în urma unui studiu efectuat în Europa, stăm foarte prost la consumul de pastă de dinţi pe cap de locuitor. Avem o medie de 67g de pastă de dinţi pe an, faţă de francezi, de exemplu, care consumă în aceeaşi perioadă de timp vreo 2 kg.
(Dailycotcodac.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu