căutare personalizată

luni, 10 mai 2010

Alimentara comunistă: mic ghid turistic (3)

O greşeală comun întâlnită la reprezentanţii tinerei generaţii este să creadă că într-o alimentară comunistă ar putea găsi măcar un suc rece. Faptul că în magazin există un frigider pentru băuturi răcoritoare nu e un indiciu în acest sens; frigiderul nu poate răci deoarece “de abia l-am pornit, încă nu s-a încălzit“ (n-am înţeles încă de ce nu fac focul sub el, că să răcească mai repede). Dar, deşi vânzătoarele din alimentara nu pot face faţă provocării relativ simple a răcirii unui suc, nu au în schimb nicio problemă să ţină un întreg raion cu peşte congelat, ce emană o aromă delicată în căldurica din magazin. Sunt sigur că dacă le-ar propune cineva să ţină în alimentara oameni criogenizaţi, vânzătoarele şi-ar asuma şi această sarcină, doar că ar avertiza că în primii 20 de ani s-ar putea să miroasă un pic, că de-abia au pornit frigiderele şi încă nu s-au încălzit.

Un accesoriu indispensabil oricărei alimentare comuniste care se respectă e maşina de râşnit cafea. Aceasta ocupă cam jumătate de magazin şi înăuntru ar încăpea lejer o roată învârtită de o duzină de sclavi. Nu vă îngrijoraţi, maşina nu funcţionează însă aşa, ci pe bază de curent electric, dovadă şi inscripţiile care se mai pot întrezări pe ea – “Nu atingeţi maşina în timpul funcţionării, pericol de electrocutare”, “Atenţie, emisii periculoase de radiaţii”. E adevărat şi că energia consumată pentru măcinarea a 100 de grame de cafea e un pic mai mare decât cea de care ar nevoie savanţii pentru a fisiona nucleul unui atom. De fapt, singurul aparat cu care poate fi comparată e Steaua Morţii a lui Vader, doar că Imperiul avusese grijă măcar să-şi ungă maşinăria şi să-i pună nişte amortizoare de cauciuc, aşa că făcea ceva mai puţin zgomot distrugând o planetă decât face râşniţa măcinând cafea pentru o băbuţă.

Însă de departe cel mai interesant lucru de care ne-am dat seama este că alimentara comunistă de la noi e de fapt recentă: clădirea în care se găseşte a fost construită mult după 1989. Probabil, la fel cum un american a refăcut Parthenonul din antica Atenă în Nashville, Tennessee, un iubitor de istorie de la noi nu a vrut ca acest miracol al civilizaţiei să fie definitiv pierdut pentru generaţiile viitoare şi a
înălţat o alimentară comunistă la metrou la Apărători.
www.dailycotcodac.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu