căutare personalizată

miercuri, 26 mai 2010

Viespea potrivită, la momentul potrivit

Dacă visaţi ca soacra dumneavoastră să fie înţepată de o insectă şi să moară în cîteva minute, nu e nevoie să o duceţi pe malul Nilului, în speranţa apariţiei providenţiale a unui scorpion. Visul vi se poate îndeplini, mult mai ieftin, şi pe malul Dâmboviţei, cu o banală viespe. Trebuie însă îndeplinite cîteva condiţii, deorece există doar patru situaţii în care înţepătura de viespe autohtonă devine mortală.

Limba soacrei
Prima situaţie apare dacă înţepătura e aplicată direct pe limbă sau faringe. O fază ca asta, demnă de OTV, poate avea loc în două ipostaze, A şi B.

Ipostaza A: soacra a adormit cu gura deschisă, iar viespea se strecoară înăuntru, atrasă de vreo picătură de dulceaţă rămasă pe dantură. Sau de vreun fragment din bomboana de pe colivă, blocat într-o carie.
Ipostaza B, mai frecventă: coana-mare bea o gură de sirop (să zicem, de trandafiri) în care se zbate iritată o albinuţă. Şi, evident, e prea luată cu bîrfa ca să observe la timp chestia asta. Sau muşcă neatentă dintr-un fruct zemos în care se află o viespe (cum ar fi o pară, sau căpşuna de pe tort).
Vă imaginaţi ce draci îşi poate face viespea în secunda în care se trezeşte în gura soacrei dumneavoastră. Îşi bagă urgent tot ce poate, respectiv acul.
În cîteva minute, după o înţepătură aplicată în mucoasa buco faringiană, se dezvoltă un edem important, care poate obstrua laringele şi tanti moare asfixiată. Vecinii vor comenta că i-a stat în gît. Doar cei cu înclinaţii filozofice vor susţine, la o bere, că fiecare soacră pe limba ei piere.

La varice
A doua situaţie se întîmplă cînd veninul insectei este inoculat direct într-un vas de sînge. Adică, viespea a avut o precizie de chirurg sau de killer cu simbrie şi a pătruns-o pe dumneaei fix în jugulară. Sau într-o varică. Vecinii vor crede că a murit de inimă rea.

La coarda sensibilă
A treia se petrece atunci cînd victima are o sensibilitate aparte la veninul de himenopteră (cum se numesc academic viespile, albinele şi bondarii, fără nici o legătură cu himenul). Sau, cum se spune într-un limbaj mai puţin sofisticat, are alergie la veninul de viespe. În acest caz, chiar că nu mai contează localizarea înţepăturii, poate să fie şi în degetul mic, mamaia începe să se umfle, să se înroşească şi să respire ca un astmatic în criză. După o vreme, mai ales dacă ambulanţa întîrzie, vecinii vor zice că n-a mai avut zile.

Roiul
Dacă dumneaei face ce face şi este înţepată concomitent de cel puţin 30 de insecte (viespi, albine, bondari sau combinaţii din cele trei variante), apare şi a patra situaţie. Dacă vi se pare imposibil să convingi 30 de viespi să-şi înfigă acul într-o singură persoană, să ştiţi că nu e chiar aşa. Se întîmplă destul de des.
De exemplu, atunci cînd mama soacră îşi face de lucru prin curte exact cînd bunicul umblă la stupi. Sau, în timp ce mătură prin pod, dă peste un cuib de viespi şi în loc să se întoarcă la televizor, la telenovele, începe să le dea cu flit. Treizeci de doze de venin de albină, inoculate în acelaşi timp, au efect letal, dacă victima nu are o rezistenţă mai deosebită la venin (obţinută prin expuneri repetate, cum se întîmplă la unii apicultori).
Vecinii vor fi de părere că, oricum, toată viaţa a fost cam înţepată…
www.dailycotcodac.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu